Alles wat u moet weten over de elektrische fatbike..

Alles wat u moet weten over de elektrische fatbike..

Bij het kiezen van elektronische producten zoals een elektrische fatbike, zijn er diverse punten om op te letten. De eigenschappen van een fatbike verschillen aanzienlijk van een reguliere e-bike. Dit varieert van de vereisten van een helm tot aan de juridische aspecten zoals een rijbewijs en kenteken voor het besturen van een elektrische fiets. Daarnaast is de snelheid die een fatbike kan bereiken ook een belangrijk onderdeel om in overweging te nemen. AR-Electronics deelt in deze blog essentiële informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrische fietsen en in het bijzonder de avontuurlijke fatbike.

Wat is een elektrische fatbike?

Een elektrische fatbike is een fiets met een geïntegreerde elektromotor, met een netto vermogen van maximaal 250 watt. De fiets wordt door de elektromotor en spierkracht aangedreven. Dit zorgt ervoor dat fietsen minder energie kost en aangenamer wordt. Elektrische fatbikes zijn daarom erg geschikt voor het afleggen van grote afstanden.

Wat zijn de kenmerken van een elektrische fatbike?

De elektrische fatbike dankt zijn naam aan zijn stoere en robuuste uitstraling. Anders dan de standaard elektrische fiets, beschikt de elektrische fatbike over brede banden (vaak met een hoog profiel) en een dik, aluminium frame. De brede banden zorgen voor een sterke grip, betere wegligging en geven deze fatbike - in combinatie met het dikke frame - een stoere uitstraling. De fatbike is daardoor geschikt voor off road en uitdagende terreinen. Je kunt er eenvoudig door modder, zand en sneeuw mee fietsen. De banden en verstelbare vering maken het rijden op een elektrische fatbike erg comfortabel. Omdat de banden dikker en breder zijn, verslijten ze ook minder snel. De elektrische fatbike is uiteraard ook geschikt voor verharde wegen en is daarmee het ideale vervoermiddel voor woon-werkverkeer. 

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische fatbike?

Nee, voor het rijden op een elektrische fatbike heb je geen rijbewijs nodig. Elektrische fatbikes bereiken een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit is de maximale toegestane snelheid voor het rijden zonder helm. Haal je een hogere snelheid met je e-bike? Dan gelden de regels van een speed padelic.

Heb ik een helm nodig voor een elektrische fatbike?

Nee, ondanks de maximale snelheid van 25 kilometer per uur, geldt er geen helmplicht voor een elektrische fatbike. Je mag natuurlijk voor je eigen veiligheid een helm dragen op je elektrische fatbike. 

Moet ik mijn elektrische fatbike verzekeren?

Nee. Het is niet verplicht je elektrische fatbike te verzekeren. Een kentekenplaat en WA-verzekering zijn niet verplicht. Wel is het slim om je fatbike ook te verzekeren tegen diefstal en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee bescherm je jezelf tegen eventuele schade aan een ander.

Waarom moet ik een elektrische fatbike kopen?

Het antwoord hierop is simpel: vanwege het comfort. Een elektrische fatbike heeft door zijn brede banden een fijne wegligging en is makkelijk op meerdere soorten wegen te gebruiken. Zo heb je door de brede banden minder last van hobbels en andere obstakels op de weg. Daarnaast heb je, door de stevige zithouding en meer grip op de weg, minder spierkracht nodig om in beweging te blijven. Verharde en onverharde wegen of slechte weersomstandigheden vormen geen uitdaging voor een elektrische fatbikes. Deze voordelen zijn redenen waarom personen een elektrische fatbike kopen.

Kan ik een elektrische fatbike opvoeren?

Nee, net als bij scooters is het niet toegestaan om op de openbare weg op een elektrische fatbike te fietsen die te hard gaat. De trapondersteuning van je elektrische fiets moet beperkt blijven tot de maximale toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Opgevoerde elektrische fatbikes mogen dan ook alleen op privé-terreinen worden gebruikt. Wees voorzichtig met je elektrische fatbike indien je er toch voor kiest om hem op te voeren!

Heeft de elektrische fatbike een gashendel?

Nee, standaard zit er géén gashandel op een elektrische fatbike. Echter is het soms toegestaan om gebruik te maken van een gashendel. Een gashendel mag je ondersteuning geven tot maximaal 5 kilometer per uur. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker start. Behaal je met de gashendel een hogere snelheid? Dan mag je met je elektrische fatbike niet op de openbare weg rijden. De elektrische fatbike wordt dan als een brommer gezien. Omdat je geen kentekenplaat en WA-verzekering hebt, mag je wettelijk gezien de openbare weg niet op.

Welke categorieën elektrische fatbikes zijn er?

Elektrische fatbikes kun je in de volgende categorieën verdelen:

 • Fatbikes in de vorm van klassieke stadsfietsen
  Dit zijn meestal klassieke stadsfietsen met standaard banden en trapondersteuning.

 • Elektrische fatbikes voor dames, heren en kinderen
  Net als (elektrische) fietsen, zijn elektrische fatbikes vaak ook afgestemd op bepaalde doelgroepen. Zo zijn er elektrische fatbikes met stangen tussen de benen, maar ook uniseks modellen. Elektrische fatbikes voor kinderen doen ook hun intrede en verdienen wegens veiligheidsaspecten extra aandacht.

 • Elektrische fatbike vouwfietsen
  Elektrische fatbikes zijn ook als vouwfietsen verkrijgbaar. Deze fietsen zijn gemakkelijk op te bergen, maar zijn soms te zwaar om te dragen. Deze elektrische fietsen hebben meestal kleine wielen, zijn geschikt voor één persoon en korte ritten.

 • Sportieve elektrische fatbikes / mountainbikes
  Deze elektrische fatbikes hebben vaak een sportief uiterlijk; zoals het uiterlijk van een mountainbike. Ze zijn meestal voorzien van off road banden en hebben vaak een accu met een lange actieradius.

 • Speed pedelecs
  Elektrische fatbikes zijn ook in de vorm van speed pedelecs verkrijgbaar. Voor deze elektrische fatbikes geldt wél een helmplicht, een leeftijdsbeperking en een kentekenplicht. 

 • Elektrische fatbikes met brommer looks
  De elektrische fatbikes met het uiterlijk van een brommer worden steeds populairder. Deze elektrische fatbikes zien eruit als een brommer en hebben vaak een tweepersoonszadel. Omdat er geen helmplicht geldt voor deze elektrische fatbikes, zijn ze een populair alternatief voor brommers. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fatbike?

Bij het kopen van een elektrische fatbike kun je op verschillende punten letten. Zo kun je letten op het design, opstap-gemak en de actieradius. Ga je een elektrische fatbike kopen? Let dan goed op de acht onderstaande punten:

1.  De actieradius van je elektrische fatbike

Het is belangrijk dat je elektrische fatbike aan je behoeftes voldoet. Kijk daarom goed naar de actieradius van de accu. Is de actieradius van de accu van je elektrische fatbike klein, dan kun je overwegen om een tweede accu te kopen. Het voordeel hiervan is dat je altijd een geladen accu tot je beschikking hebt en je op ieder moment met je elektrische fatbike kunt fietsen.

2.  De laadcycli van de accu van je elektrische fatbike

Niet alleen de actieradius, maar ook de maximale laadcycli van de accu van je elektrische fatbike is van belang. Accu’s met een lage laadcycli zijn al snel aan vervanging toe. Ga je een elektrische fatbike kopen? Let hier dan extra op. Laad je accu regelmatig - volgens de toepasselijke instructies - op; ook als je de elektrische fatbike een lange tijd niet (hebt) gebruikt.

3.  Draagkracht van je elektrische fatbike

Een elektrische fatbike is het ideale vervoermiddel rondom de stad. Je kunt er boodschappen mee doen of samen met iemand achterop een ritje maken. Let dan op het maximale gewicht dat je elektrische fatbike kan dragen. De elektromotor kan bijvoorbeeld onvoldoende kracht bieden. Koop je een fatbike met een tweepersoonszadel? Let hier dan extra op.

4.  Motor van een elektrische fatbike

Het vermogen van de motor van een elektrische fatbike is een belangrijk aandachtspunt. Zorg dat het vermogen van de elektromotor op het wettelijke maximum netto vermogen van 250 watt blijft. Zo voorkom je dat je elektrische fatbike in beslag wordt genomen en een hoge boete, én waarborg je de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers.

5.  Elektrische fatbike met veringen

Fatbikes maken het fietsen op verschillende ondergronden gemakkelijker. Wil je fijner fietsen en meer comfort op je elektrische fatbike? Koop dan een elektricshe fatbike met vering. Je fietst namelijk veel comfortabeler. Zo voel je nauwelijks kuiltjes, drempels of stenen op de weg. Een elektrische fatbike met veringen zorgt voor een fijne fietservaring. Let hier dan ook extra op bij het kopen van een fatbike.

6.  Onderhoud van je elektrische fatbike

Iedere fiets, dus ook een elektrische fatbike, heeft onderhoud nodig. Kijk daarom goed naar de onderhoudswijzer van je fatbike en je accu. Let hier goed op, zodat je slijtage en gevaarlijke situaties bij je elektrische fatbike kunt voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud zelf uit te voeren, of het aan een professional uit te besteden.

7.  Aantal personen dat op een elektrische fatbike kan zitten

Ga je alleen fietsen? Of neem je iemand mee voor een ritje? Let bij het kopen van een elektrische fatbike op het aantal personen die comfortabel op de fiets kunnen zitten. Zo kun je op een elektrische fatbike met een kort zadel niet met twee personen zitten. Op een fatbike met een langer zadel wel. Wees hier dus extra alert op, zodat je altijd comfortabel op je elektrische fatbike fietst, ook met zijn tweeën.

Elektrische Fietsen: De Revolutie in Mobiliteit..